11 Eylül 2012 Salı

teslimiyet

"Bir farklılığı inatla ve sabırla belirtmeli. Bizim kendi aklımıza dayanarak gösterdiğimiz çaba sonucunda vardığımız sonuçların anlam bakımından Vahy'in bize verdiği anlamlardan birine yakın olması büyük bir önem taşımaz. Önemli olan bizim anlamı doğrudan doğruya kaynağından edinmemizdir. Çünkü teslimiyet fikri bir mutabakat değil, Yaradan'ın iradesine kendini bırakmaktır. Öyleyse hangi parlaklıkta olursa olsun şahsi düşünceler hayatın anlamı konusunda bizi donatmakta aciz kalacaklar." 

2 yorum:

  1. Peki onca çabamız ve hatta sahip olduğumuzu düşündüğümüz aklımız tamamen boşa mı?
    Ne diye akıllıyız diyor ve akla vurgu yapan bir dine inanıyoruz :)

    YanıtlaSil
  2. yukarıdaki metin aklı yok sayalım demiyor, sadece "teslimiyet" e vurgu yapıyor. yani islam, teslim olma, ya da inanç meselesinde kendini allah'ın iradesine bırakmak esas olan. inanırken "aa doğru bunlar kur'an'da da yazıyor, aa ben de böyle düşünüyorum" demenin bi anlamı yok diyor, ki evet teslimiyetten bahsediyorsak olmamalı da.

    ama bu demek değil ki inandıktan sonra bir gerizekalı gibi yaşa. tam aksine vahyi anlamaya yönelik bu akla ihtiyacımız olacak, bir kısmını belki anlayabileceğiz, bir kısmını da anlayabilme çabasında kalacağız.

    YanıtlaSil